Alaskanmalamuutti

Elinikä: 12 - 17
Korkeus: noin 28–30 cm
Paino: 7–10 kg

Alaskanmalamuutti on ikivanha rotu, jonka ovat kehittäneet malamuutit eskimot. Suurikokoiset ja sitkeät malamuutit on suunniteltu työskentelemään koiravaljakoilla kaukaisessa pohjoisessa.

Ystävällisyys
45%
Älykkyys
75%
Koulutus
50%
Aktiivisuus
80%
Aggressiivisuus
35%
Vartija
20%
Asenteet yksinäisyyteen
35%
Melu
60%
Terveys
80%
Karvoitus
90%
Hoitotarve
65%
Huoltokustannukset
80%

Alaskanmalamuutin piirteet

Alaskanmalamuutti on suuri, kaunis ja vahva koira, joka ulkonäkö muistuttaa sutta. Näyttävää ulkonäköä, joka herättää aina huomiota, täydentää hillitön energia, jota voivat käsitellä vain tämän rodun kokeneet hoitajat, joilla on hieno käsitys lemmikkiensä psykologiasta. Nämä pohjoisen jättiläiset ovat ihmisiä kohtaan hyväluonteisia, mutta pyrkivät hallitsemaan heitä. Jokapäiväisessä elämässä tätä niiden luonteenpiirrettä ei pidetä myönteisenä, mutta ääritilanteissa se on suuri plussa. Tiedetään tapauksia, joissa koira on itsenäisten päätösten tekemisen kyvyn ansiosta pelastanut omistajiensa hengen.

Luonne

Upeat, ahkerat eläimet ovat luonteenomaisia suurelle voimalle, terävälle mielelle, ehtymättömälle energialle ja ystävällisyydelle. Lähes aina ne vaativat huomiota itselleen. Koirat ovat hyvin seurallisia, rakastavat leikkiä lasten kanssa. Lemmikki viihtyy paremmin omistajan vieressä kuin yksin.

Suuresta koosta ja kauheista leuoista huolimatta koira on erittäin ystävällinen vieraille. Se on iloinen niiden kanssa ja nuolee niitä. Malamuutti ei sovellu vartijaksi tai vahtimestariksi. Se ei edes pidä haukkumisesta, ja sen ääni on kuuro ja matala.

Se ei missään nimessä ole aggressiivinen, kiltti, iloinen koira. Sille on ominaista epätavallinen logiikka. Nämä ovat erittäin älykkäitä ja ovelia eläimiä. Joskus ne voivat olla liian itsepäisiä. On hyvin tärkeää syntymästä lähtien kasvattaa niitä, näyttää kuka on isäntä talossa. Muuten koira pyrkii hallitsemaan, voi tulla vaaralliseksi ja hallitsemattomaksi.

Yksinäisyydestä surullinen koira voi pilata tavaroita, pureskella tossuja, johtoja jne. Älä siis jätä lemmikkiäsi yksin pitkäksi aikaa. Se tarvitsee jatkuvaa liikettä, pitkiä ja aktiivisia kävelylenkkejä, fyysistä aktiivisuutta. 

Hyvät puolet:

Hyvä lasten kanssa

Suuri voima ja kestävyys

Hyväsydämisyys

 

Haittapuolet:

Tylsistyneenä ulvoen

Pilaavat asiat

Vartijana ja valvojana epäonnistuminen

Taipumus dominoida

 Liiallinen riippumattomuus

Rodun historia

Alaskanmalamuutti on Pohjois-Amerikan vanhin rotu. Samalla sitä pidetään yhtenä maapallon vanhimmista. Ei ole poissuljettua, että alaskanmalamuutti elää muihin koiriin verrattuna pisimpään lähellä ihmistä. Tämän teorian puolesta puhuvat arkeologiset löydöt, jotka vahvistavat, että malamuutit ovat muinaisista ajoista lähtien geneettisesti käytännössä pysyneet muuttumattomina. Vuonna 2004 asiantuntijat analysoivat niiden DNA:ta ja tulivat siihen johtopäätökseen, että sillä on suuri geneettinen samankaltaisuus suden kanssa. On hyvin todennäköistä, että nykyisten malamuuttien esi-isät ovat kesytettyjä susia. Ne olivat Keski- ja Itä-Aasian alkuperäisasukkaita, jotka ovat kulkeutuneet Pohjois-Amerikkaan Beringinsalmen kautta yhdessä vaeltavien isäntiensä kanssa. Tämä tapahtui noin 14 000 vuotta sitten.

Alaskanmalamuuteista ei tullut heti kelkkakoiria. Eskimoheimot elivät noina kaukaisina aikoina nomadista elämäntapaa, ja ne kulkivat karuissa sääolosuhteissa läpi alueen etsien ruokaa. Koirat olivat heimon täysivaltaisia jäseniä, jotka hoitivat vahtikoiratehtäviä ja auttoivat miehiä metsästyksessä. Alaskan kylmällä ilmastolla ja rajallisilla ravintoresursseilla oli ratkaiseva merkitys tämän rodun kehittymiselle. Heikot yksilöt, joiden oli vaikea selviytyä, yksinkertaisesti putosivat geneettisestä ketjusta tarpeettomina lenkkeinä. Vahvimmat ja sopeutumiskykyisimmät jäivät henkiin. Rotu kehittyi vuosisatojen kuluessa Anvik-joen vesistöalueella, jonne asettuivat Siperiasta Alaskaan matkanneen malemiut-eskimo-heimon edustajat.

Eskimot kehittivät malamuutteja omien yksinkertaisten standardiensa mukaan, joilla ei ollut mitään tekemistä kauneuden kanssa. Tärkeintä oli, että koira oli uskollinen apulainen - vahva, metsästykseen ja kelkanvetoon kykenevä ja säröisiin pakkasiin sopeutunut. Luonnonvalintatyö tuotti tulosta, ja alaskanmalamuutista tuli sellainen kuin tunnemme sen nykyään.